Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Zit je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op met behulp van het contactformulier onderaan deze pagina.

Kussens

Nee, dons en veren veroorzaken geen huisstofmijtallergie. De feitelijke veroorzaker van de allergische reactie is de aanwezigheid van huisstofmijt in de slaapomgeving. Zijn voedsel bestaat vooral uit de in het bed altijd aanwezige huidschilfertjes. Een donzen dekbed en kussen zijn door de goede vochtregulerende eigenschappen en dichtgeweven buitenkant juist geen favoriete verblijfplaats van de huisstofmijt. Om huisstofmijt tegen te gaan zijn regelmatig luchten en stofzuigen belangrijk. Ook door het regelmatig wassen van het beddengoed wordt huisstofmijt tegengegaan. Zorg verder voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels en een gladde vloerbedekking zoals laminaat.

Ja, dat kan. Een groot aantal verkooppunten in Nederland en België biedt de Silvana Proefslapen service. Bij deze verkooppunten kun je vrijblijvend een Silvana Support kussen lenen om thuis te proberen. Op onze Verkooppunten pagina herken je deze dealers aan het Proefslapen logo.

Iedere nacht verlies je  circa 0.5 liter transpiratievocht. Het is daarom van groot belang om je kussen  regelmatig te luchten, op te kloppen en je kussensloop wekelijks te wassen. Transpireer je sneller en meer dan normaal, dan is het gebruik van een extra molton sloop van groot belang. Mocht je je kussen minder zorgvuldig hebben verzorgd, dan kan het kussen zijn verkleurd. Dit valt dan niet onder de garantie. Je kunt proberen het kussen te wassen indien dit mogelijk is volgens de wasvoorschriften. Zorg er dan voor dat het kussen goed en snel droogt. Op de kussen onderhoud pagina vind je meer informatie over het onderhoud van je kussen. 

Dit hangt af van waar je het hoofdkussen hebt gekocht. In een fysieke winkel geldt standaard geen bedenktijd en is de winkelier niet verplicht het kussen te ruilen. Winkeliers kunnen hier van afwijken. Dit is meestal te vinden op het aankoopbewijs. Is het kussen op afstand gekocht (internet, telefoon of post) dan heb je standaard een bedenktijd van 14 dagen na ontvangst van je kussen. Een kussen kan enkel en alleen geretourneerd worden wanneer deze ongebruikt en schoon is!

Het beste kussen is niet meteen het lekkerste kussen. Gewenning aan een kussen is namelijk van groot belang en neemt een aantal dagen in beslag. Mocht je na een aantal dagen nog steeds niet tevreden zijn over je kussen, dan kun je contact opnemen met je Silvana dealer. Afhankelijk van de algemene verkoopvoorwaarden kan er een geschikte oplossing aangeboden worden. Zorg er in ieder geval voor dat je het kussen 100% schoon en in de originele, onbeschadigde verpakking aanbiedt. (zie ruilen van kussen).

Ja, voor ieder Silvana Support hoofdkussen is een nieuwe neksteun verkrijgbaar. Deze neksteun is verkrijgbaar bij de slaapspecialist waar je het hoofdkussen ook hebt gekocht.

Toch willen wij je er wel graag op wijzen dan een nieuwe neksteun niet altijd uitkomst biedt. De neksteun en de bovenvakken zijn zo op elkaar afgestemd dat je rug- en nekwervel zowel in zij- en rugligging recht komt te liggen. Door het gebruik neemt de densiteit van zowel de neksteun als de bovenvakken af. Als je een nieuwe (hogere) neksteun in het hoofdkussen stopt zou dit kunnen betekenen dat je hoofd naar achteren komt te vallen. Hierdoor kun je hoofd- en/of nekpijnklachten krijgen.

Graag zouden wij je om deze reden willen adviseren samen met je hoofdkussen terug te gaan naar de slaapspecialist waar je het hoofdkussen hebt gekocht. Zij kunnen jouw hoofdkussen ter plekke het beste beoordelen en adviseren of vervanging van de neksteun wel de juiste oplossing voor jou is. Of kijk waar een Silvana dealer bij jou in de buurt zit. 

De kans is groot dat jouw huidige hoofdkussen nog steeds leverbaar is in onze huidige collectie. Een aantal jaren geleden zijn de namen van een aantal hoofdkussens gewijzigd. Hieronder vind je een overzicht van de namen van de oude collectie met daarnaast de namen uit de nieuwe collectie. Mocht je twijfelen wat de typenaam van je huidige hoofdkussen is, dan kun je de typenaam terugvinden onder het Silvana logo op het etiket aan je hoofdkussen:

Oude naam:   Nieuw naam:
Silvana Support Gracile Silvana Support Grenat*
Silvana Support Sensic Silvana Support Saphir*
Silvana Support Elastic Silvana Support Emerald*
Silvana Support Finesse   Silvana Support Fluorine*
Silvana Support Caresse   Silvana Support Cristal*
Silvana Support Largo   Silvana Support Larimar**
Silvana Fitness Smash   Silvana Smash
Silvana Solid Soft/Medium   Silvana Grando Soft/Medium
Silvana Springtime Solid Soft/Medium   Silvana Grando Soft/Medium
Silvana Stabilo Solid Soft/Medium Silvana Grando Soft/Medium
Silvana Springtime Shake Up Soft/Medium Silvana Shake Up (stevige uitvoering)
Silvana Stabilo Shake Up Soft/Medium Silvana Shake Up (stevige uitvoering)
Libelle latex met ingebouwde neksteun   Silvana Relax Soft en Medium
 
* Met schoudercontour
**De Larimar is iets minder stevig uitgevoerd dan u wellicht gewend bent. Wij adviseren u dit hoofdkussen eerst even uit te proberen bij de slaapspecialist bij u in de buurt.

Na een jaar of drie is het lichaam van je kindje zo ver gegroeid dat het hoofd niet meer comfortabel rust op een kaal matras. De nekwervels gaan te ver doorbuigen. Dat kun je merken doordat je kindje vaker een arm, een hand of een knuffel onder het hoofd legt of een dekentje onder het hoofd trekt. Dan is het tijd voor Silvana Mijn Eerste Kussen

Het kussen dat voor jou het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Bezoek daarom de kussen informatie pagina of ga naar de Silvana kussenkiezer en laat je binnen 1 minuut persoonlijk adviseren. 

Een hoofdkussen behoudt gemiddeld tussen 3 en 5 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van het materiaal en de mate van belasting. Voor de hygiëne wordt vervanging na maximaal 5 jaar aanbevolen. Wanneer het kussen veel transpiratievocht moet verwerken dan gaat het kussen minder lang mee. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het onderhoud. Zie de kussen onderhoud pagina voor meer informatie. 

Een hoofdkussen kan om twee redenen aan vervanging toe zijn: het is te oud of het is niet geschikt voor je. Wanneer het kussen te oud is merk je dat o.a. aan het slinken van de vulling of aan het gebrek aan veerkracht (het kussen is ‘futloos’ en blijft ingedeukt als je het indrukt). Een kussen kan ook vanwege hygiëne aan vervanging toe zijn. Wanneer hiervan sprake is merk je het aan een muffe geur, die ook na het luchten niet meer verdwijnt of aan verkleuring van de tijk. 

Houd de slaapkamer droog door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten. Dat voorkomt een explosie van het aantal mijten. Beperk daarnaast huisstof in de slaapkamer door een gladde vloer te kiezen en die regelmatig te reinigen. Huisstofmijten worden gedood door het beddengoed of gordijnen op 60 graden Celsius te wassen. Maar ook blootstelling aan een zeer lage luchtvochtigheid is effectief. 

Kies voor een Silvana hoofdkussen behandeld met Aegis® of Sanitized®. Dit maakt het kussen schimmel-, bacterie- en huisstofmijtwerend. 

Een kussen gevuld met dons of veren is wasbaar. Maar het is wel belangrijk om de vulling snel te drogen. Gaat het drogen niet snel genoeg, dan kan een indringende geur ontstaan die moeilijk weg gaat. Dagelijks onderhoud van je donzen kussen is daarom van belang, evenals het wekelijks wassen van je beddengoed. Het wassen van je donzen kussen is dan overbodig. Zie de kussen onderhoud pagina voor meer informatie.

Om het kussen in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden en regelmatig luchten (niet in de felle zon). Opkloppen met de hand is aan te raden, maar gebruik geen mattenklopper of stofzuiger, daarvan zou de vulling kunnen beschadigen. Elk kussen kan gewassen worden volgens de aanwijzingen op het waslabel. Bij normaal onderhoud is het wassen van een kussen echter niet noodzakelijk en aan te bevelen. Op de kussen onderhoud pagina vind je meer informatie over het onderhoud van je kussen.  

Dekbedden

Zowel dons als synthetische vezels hebben als doel de lichaamswarmte te isoleren en zijn hier in principe ook goed toe in staat. Dons is echter een natuurproduct met een unieke gewicht-warmte verhouding. Hierdoor is er relatief weinig vulmateriaal nodig voor een goed isolerend dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk fluffy, licht en warm. Doordat synthetische vezels minder goed isoleren is er meer van nodig om een warm dekbed te krijgen. Synthetische dekbedden zijn dan ook vaak zwaarder dan donzen dekbedden.

Dons is daarnaast een losse vulling bestaande uit vele donsvlokken die constant opgeschud kunnen worden. Hierdoor is een donzen dekbed heerlijk soepel en valt het mooi om je heen. Gezien de hoeveelheid vocht die we tijdens onze slaap verliezen is ook het hoge vochtopnemende en vochtregulerende vermogen van dons belangrijk. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen.

Tot slot is het goed om te weten dat er geen “synthetische dons” bestaat. Dons is een natuurproduct en vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels (zoals gedefinieerd in de Europese norm EN1885). Termen als “synthetische dons”, “micro dons” en “micro donzen dekbed” zijn dan ook misleidend. Deze vullingen bestaan uit 100% polyester en bieden op geen enkele manier de voordelen van dons.

De warmteklasse die het beste bij jou past hangt af van je persoonlijke situatie. Bezoek de dekbed informatie pagina voor aanvullend advies. 

Om het dekbed in goede conditie te houden volstaat dagelijks opschudden en regelmatig luchten. Opkloppen met de hand is aan te raden, maar gebruik geen mattenklopper of stofzuiger, daarvan zou de vulling kunnen beschadigen. Tevens is het advies om je beddengoed wekelijks te verschonen, zodat transpiratie niet kan doordringen tot in je dekbed. Zie de dekbed onderhoud pagina voor aanvullend advies. 

Het dekbed dat voor jou het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Bezoek daarom de dekbed informatie pagina of ga naar de Silvana dekbedkiezer en laat je binnen 1 minuut persoonlijk adviseren. 

Een donzen dekbed is wasbaar, hoewel het wassen van een dekbed niet aan te raden is. Wil je een donzen dekbed toch zelf wassen, dan is het noodzakelijk om de vulling snel te drogen. Gaat het drogen niet snel genoeg, dan kan een indringende geur ontstaan die moeilijk weg gaat. Het advies is dan ook om je dekbed goed te onderhouden zodat wassen niet noodzakelijk is. Zie de dekbed onderhoud pagina voor aanvullend advies. 

Een dekbed past doorgaans niet in je eigen wasmachine en droger. Wij adviseren je dan ook jouw dekbed te laten reinigen door een wasserette. Vaak wassen of chemisch reinigen is echter onverstandig: ieder vulmateriaal slinkt bij confrontatie met hoge temperaturen. Het advies is daarom ook om wassen te beperken door je beddengoed wekelijks te verschonen en je dekbed regelmatig te luchten en op te kloppen. Zie de dekbed onderhoud pagina voor aanvullende tips. 

Een dekbed kan om twee redenen aan vervanging toe zijn: het is te oud of het is niet geschikt voor je. Wanneer het dekbed te oud is merk je dat o.a. aan het slinken van de vulling of aan het gebrek aan veerkracht (het dekbed is ‘futloos’ en blijft ingedeukt als je het indrukt). Een dekbed kan ook vanwege hygiëne aan vervanging toe zijn. Wanneer hiervan sprake is merk je het aan een muffe geur, die ook na het luchten niet meer verdwijnt of aan verkleuring van de tijk. 

Houd de slaapkamer droog door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten. Dat voorkomt een explosie van het aantal mijten. Beperk huisstof in de slaapkamer door een gladde vloer te kiezen en die regelmatig te reinigen. Huisstofmijten worden gedood door het beddengoed of gordijnen op 60 graden Celsius te wassen. Maar ook blootstelling aan een zeer lage luchtvochtigheid is effectief. 

Een Silvana dekbed behoudt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar voldoende veerkracht, afhankelijk van het materiaal en de mate van belasting. Voor de hygiëne wordt vervanging na maximaal 8 jaar aanbevolen. Wanneer het dekbed veel transpiratievocht moet verwerken gaat het dekbed minder lang mee. Daarnaast wordt de levensduur bepaald door het onderhoud. (zie onderhoud).

Een fijner geweven tijk voorkomt dat huisstofmijt niet de kans heeft om het dekbed binnen te dringen. Dit is te herkennen aan de Silvana dekbedden met het Nomite® label. Of kies voor een Silvana dekbed dat behandeld is met Sanitized®, dat huisstofmijt actief bestrijdt.

Nee, donzen dekbedden veroorzaken op zich geen huisstofmijtallergie. De feitelijke veroorzaker van de allergische reactie zijn de beestjes die in deze stof leven: de huisstofmijt. Zijn voedsel bestaat vooral uit de in het bed altijd aanwezige huidschilfertjes.

Staat uw vraag er niet bij? Stel hier uw vraag