Micro dons, wat houdt dat nou precies in?

Bestaat synthetisch dons?

Nee, het is goed om te weten dat er geen “synthetische dons” bestaat. Dons is een natuurproduct en vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels (zoals gedefinieerd in de Europese norm EN1885). Termen als “synthetische dons”, “micro dons” en “micro donzen dekbed” zijn dan ook uiterst misleidend. Deze vullingen bestaan uit 100% polyester en bieden op geen enkele manier de voordelen van dons.

Micro dons is dus eigenlijk helemaal geen dons

Micro dons is geen soort dons. Het is een synthetische vulling (100% polyester) en zou de benaming “dons” dus niet mogen dragen. De benaming wordt gebruikt om aan te geven dat het materiaal zacht aanvoelt, het biedt echter niet dezelfde voordelen als dons.

Wat is het verschil tussen dons en synthetische vulling?

Zowel dons als synthetische vezels hebben als doel de lichaamswarmte te isoleren en zijn hier in principe ook goed toe in staat. Dons is echter een natuurproduct met een unieke gewicht-warmte verhouding. Hierdoor is er relatief weinig vulmateriaal nodig voor een goed isolerend dekbed. Een donzen dekbed is hierdoor heerlijk fluffy, licht en warm. Doordat synthetische vezels minder goed isoleren is er meer van nodig om een warm dekbed te krijgen. Synthetische dekbedden zijn dan ook vaak zwaarder dan donzen dekbedden.

Dons is daarnaast een losse vulling bestaande uit vele donsvlokken die constant opgeschud kunnen worden. Hierdoor is een donzen dekbed heerlijk soepel en valt het mooi om je heen. Gezien de hoeveelheid vocht die we tijdens onze slaap verliezen is ook het hoge vochtopnemende en vochtregulerende vermogen van dons belangrijk. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen.

Silvana dekbedden

In het Silvana assortiment vind je zowel donzen, synthetische als wollen dekbedden.