De “r” zit weer in de maand, de herfst is aangebroken en de winter komt eraan. Het is eerder donker en de temperatuur buiten gaat omlaag. Waar je eerst nog lange zomeravonden buiten kon doorbrengen, zit je nu lekker onder een dekentje op de bank met een warme kop thee. Dit klinkt knus en gezellig, maar de koude en donkere herfst- en wintermaanden zijn niet voor iedereen een pretje. De donkere dagen kunnen invloed hebben op je gemoedstoestand en je nachtrust. Wellicht heb je zelfs wel last van een herfstdip. Een herfstdip is niet hetzelfde als een winterdepressie. Een herfstdip is geen erkende aandoening, maar wel vervelend. Bepaalde dagelijkse rituelen kunnen bij een herfstdip helpen om je negatieve gevoelens tegen te gaan. Hoe en welke dat zijn, dat lees je hieronder.

Oorzaak van een herfstdip

Wie last heeft van een herfstdip, ook wel winterblues genoemd, is zeker niet de enige. 1 op de 10 Nederlanders heeft hier last van, waarvan het merendeel vrouw is. Het is niet leeftijdsgebonden.  

 

De oorzaak van een herfstdip is een verstoorde aanmaak van melatonine. Zodra het donker wordt, maakt je lichaam automatisch melatonine aan. Dit is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat we slaperig worden en dat onze hersenactiviteit langzaam afneemt. Zo bereidt je lichaam zich voor op de nachtrust. Tijdens de herfst- en wintermaanden wordt het eerder donker en gaat de zon later op. De aanmaak van melatonine raakt hierdoor verstoord. Je lichaam maakt eerder dan nodig melatonine aan, waardoor je je overdag ook slaperig voelt en 's nachts minder goed kunt slapen. 

Het belang van een dagelijks ritueel 

Structuur en regelmaat zijn belangrijk bij een dagelijks ritueel. Kies een ritueel waar jij je goed bij voelt, waardoor je ontspant en wat voor jou haalbaar is om dagelijks uit te voeren. Door een vast ritme aan te houden, zal je lichaam herkennen dat het tijd is voor ontspanning en blijven negatieve gedachten sneller uit. Het aanleren van dit ritme kost wat doorzettingsvermogen, maar na verloop van tijd zul je merken dat het een gewoonte is geworden. 

 

Voorbeelden van dagelijkse rituelen 

Een dagelijks ritueel is voor iedereen anders. Wat voor jou werkt, kan voor een ander niet werken en andersom. Om erachter te komen wat voor jou werkt, kun je experimenteren met verschillende rituelen. In onderstaand overzicht, geven wij je voorbeelden van dagelijkse rituelen die je kunt uitproberen. 

 

  • Hanteer een vast slaapritme; ga op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke dag rond dezelfde tijd op. Uitslapen is verleidelijk met somber weer, maar doe dat niet langer dan anderhalf uur. Daardoor val je ’s avonds namelijk weer lastiger in slaap.
  • Zoek licht op; doe de gordijnen open, doe een lampje aan of ga naar buiten.
  • Ga de natuur in; verzet je gedachten door te genieten van de natuur en herfstkleuren.
  • Beweeg; door regelmatig te bewegen, relativeer je en verzet je negatieve gedachten.
  • Lees een boek; lezen zorgt ervoor dat het brein wordt geprikkeld en je alert blijft.
  • Drink koffie; blijf overdag wakker, drink af en toe een kopje koffie. Koffie bevat cafeïne waardoor je je wakkerder gaat voelen. Doe dit echter niet een aantal uur voordat je gaat slapen, dit kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt.
  • Vermijd powernaps; door toe te geven aan je vermoeidheid, blijf je jouw melatonine aanmaak verstoren. Wacht daarom met slapen tot het tijd is om naar bed te gaan.

Verder is het belangrijk om gezond te eten met weinig suiker. Ook kan het goed zijn om extra vitamine D te slikken. Normaal gesproken haal je dit uit zonlicht. Aangezien deze minder schijnt in de winter, loop je het risico op een vitamine D-tekort.

Advies voor een avondritueel 

Wil jij je beter in je vel voelen en je nachtrust verbeteren? Het toepassen van een avondritueel zorgt ervoor dat jij makkelijker in slaap valt en meer ontspannen slaapt. Zo heb je overdag meer energie en ga je de strijd aan met jouw herfstdip.