Word je 's ochtends vaak wakker met nekpijn? Of heb je gedurende de dag last van steeds een toenemend pijn? Je bent niet alleen. Meer dan 2.000.000 mensen in Nederland hebben nekklachten. Vooral in deze moderne tijd waarin we veel tijd achter een bureau of scherm doorbrengen. Gelukkig is er een belangrijke oplossing die je nekpijn kan verlichten en voorkomen: een goed kussen. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende redenen voor nekpijn en natuurlijk mogelijke oplossingen!   

Oorzaken van nekpijn  

Slechte slaaphouding

Eén van de belangrijkste oorzaken van nekpijn is een slechte slaaphouding. Slapen op een matras of kussen dat niet bij je past kan de nek in een onnatuurlijke positie dwingen, waardoor de spieren en gewrichten overbelast raken. Het is belangrijk om een matras en kussen te kiezen dat past bij je slaaphouding, of je nu een rugslaper, zijslaper of buikslaper bent.  

 Gespannen nekspieren door stress

Stress is een veelvoorkomende factor bij nekpijn. Stress en spanning kunnen zich ophopen in de nekspieren, wat kan leiden tot stijfheid en pijn. Ontspanningsoefeningen, yoga en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het verminderen van stress en het ontspannen van de nekspieren.  

Verkeerde lichaamshouding overdag  

Een slechte lichaamshouding tijdens dagelijkse activiteiten, zoals langdurig zitten achter een bureau zonder de juiste ondersteuning, kan leiden tot nekpijn. Zorg voor een ergonomische werkplek en neem regelmatig pauzes om je nek en schouders te strekken.  

 Nekletsel of whiplash

Nekpijn kan ook het gevolg zijn van een ongeval, zoals een auto-ongeluk waarbij de nek abrupt naar voren en achteren beweegt. Het treedt op wanneer het hoofd plotseling naar voren en vervolgens naar achteren wordt geslingerd, of andersom, met een kracht die de nekspieren en -gewrichten kan overbelasten. Hoewel de symptomen niet altijd onmiddellijk optreden, kunnen ze variëren van stijfheid, pijn en verminderde bewegingsvrijheid tot hoofdpijn en zelfs duizeligheid. Als je vermoedt dat je nekletsel hebt, zoek dan eerst medische hulp.   

 Artrose of nekgerelateerde aandoeningen

Artrose, een veelvoorkomende vorm van gewrichtsslijtage, kan ook van invloed zijn op de nek en leiden tot pijn en ongemak. Naast artrose kunnen andere nekgerelateerde aandoeningen, zoals cervicale hernia's of uitpuilende schijven, vergelijkbare symptomen veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen druk uitoefenen op zenuwen in de nek, wat kan resulteren in uitstralende pijn naar de schouders, armen en zelfs de handen. Een tijdige diagnose is van cruciaal belang bij dergelijke aandoeningen. Raadpleeg hiervoor een arts voor een juiste diagnose en behandeling.  

Geen goed kussen  

Een vaak over het hoofd geziene boosdoener van nekpijn is het gebruik van een verkeerd kussen tijdens de slaap. Een kussen dat niet goed is afgestemd op je slaaphouding en individuele behoeften kan leiden tot chronische nekpijn en ongemak. Wanneer het kussen te zacht is, biedt het mogelijk niet voldoende ondersteuning aan de nek en kan het hoofd te ver wegzakken. Dit kan resulteren in een onnatuurlijke kromming van de nekwervels gedurende de nacht. Aan de andere kant kan een te stevig kussen de nekspieren onder spanning zetten, wat leidt tot stijfheid en pijn bij het ontwaken.  

Als je merkt dat nekpijn een terugkerend probleem is, overweeg dan om je kussen eens onder de loep te nemen. Na verloop van tijd verliezen kussens tevens hun veerkracht en ondersteuning, wat kan leiden tot nekpijn. Het is belangrijk om je kussen regelmatig te vervangen.   

Oplossingen voor nekpijn  

 Kies het juiste kussen

Investeer in een kussen dat past bij je slaaphouding. Silvana biedt een breed scala aan kussens met verschillende vullingen en hoogtes, zodat je het perfecte kussen kunt vinden dat je nek goed ondersteunt. Doe de kussenkiezer en ontdek welk kussen geschikt is voor jou!     

We hebben speciale neksteun kussen die, je raadt het al, je nek extra ondersteuning bieden. Heb je al een Silvana kussen, maar is je neksteun aan vervanging toe? Voor iedere Silvana Support is er een vervangende neksteun beschikbaar.  

Regelmatige nekoefeningen

Doe regelmatig nekoefeningen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Eenvoudige strek- en draaioefeningen kunnen de spanning in de nek verminderen. Bezoek hiervoor eventueel een aantal keer een fysiotherapeut.   

 Pas je slaaphouding aan

Als je merkt dat je vaak wakker wordt met nekpijn, probeer dan je slaaphouding aan te passen! Slaap op je rug of zij om je nek in een neutrale positie te houden. Even wennen, maar wie weet is dit de oplossing tegen jouw nekklachten.   

 Creëer een ergonomische werkplek 

Werk je op kantoor? Zorg voor een goede stoel met ondersteuning voor je rug en nek en plaats je beeldscherm op ooghoogte om spanning in de nek te verminderen. Let op je houding, zit rechtop en loop regelmatig een rondje indien mogelijk.   

 Een goede nachtrust en pijnvrij 

Nekpijn kan een vervelende klacht zijn die je dagelijks leven beïnvloedt, maar gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar. Het kiezen van het juiste kussen, zoals die van Silvana, is een essentiële stap om nekpijn te verlichten. Ontdek het kussen dat bij jou past met de Silvana kussenkiezer en wordt uitgerust wakker zonder nekpijn.