Waarom moet je je bed verschonen?

Slapen in een fris en schoon bed is niet alleen aangenaam, maar het is ook essentieel voor je gezondheid en welzijn. In dit artikel zullen onze vrienden van Rustige Nacht uitleggen waarom jij er goed aan doet om regelmatig je bed te verschonen. Wil je weten waarom jij je bed regelmatig moet verschonen en hoe je dat het beste kan doen? Lees dan snel verder.

Je bed verschonen, is dat echt nodig?

Je denkt er waarschijnlijk niet elke dag aan, maar in je bed zitten veel beestjes zoals bacteriën, mijten en allergieveroorzakers. Deze kleine beestjes kun je niet zien, maar ze houden van de warmte in je bed en kunnen je echt ziek maken. Hoe langer je onder hetzelfde beddengoed slaapt, des te meer het er worden. Uiteindelijk kan dit leiden tot allergieën en/of ademhalingsproblemen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je bed te verschonen, zodat het fris en schoon blijft. Zo voorkom je gezondheidsproblemen en zorg je voor een fijne en schone plek om te slapen. Wij zeggen dan ook weleens dat een schoon bed belangrijk is voor een rustige nacht.

Door regelmatig je bed te verschonen, slaap je niet alleen beter, maar het kan ook helpen om huidproblemen en andere gezondheidsklachten te voorkomen. Het zorgt ervoor dat je goed uitgerust bent en je lichaam en geest kunnen herstellen terwijl je slaapt. Het is eigenlijk alsof je bed een frisse start maakt voor een nieuwe dag. Dus, door je bed vaak te verschonen, draag je bij aan een gezonde slaap en een gezonder leven.

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Nu je weet waarom het belangrijk is om je bed te verschonen, wil je natuurlijk ook weten hoe vaak je dit zou moeten doen. Het ideale tijdschema hangt af van je slaapgewoonten. Over het algemeen wordt aanbevolen om dit ten minste eens in de twee weken te doen. Voor mensen met allergieën of degenen die veel zweten, kan vaker verschonen nodig zijn. Hetzelfde geldt als je ziek bent; ook dan is het prettig om je bed te verschonen zodat koel beddengoed kan helpen bij koortsen.

Zelf vinden wij dat één keer in de twee weken te weinig is. Onze tip is: verschoon je bed minstens één keer per week. Dit helpt bij het verwijderen van stofjes zoals zweet en huidschilfers, die anders voor onaangename geuren en bacteriën kunnen zorgen. Een keer per week klinkt misschien veel, maar probeer er een routine van te maken. Bijvoorbeeld door elke zaterdag- of zondagochtend je bed te verschonen. Zo ontstaat er een gewoonte en kun je die avond (of de hele week erna) weer genieten van een fris bed.

Tip: vind je het teveel werk om al je beddengoed wekelijks te wassen? Verschoon dan in ieder geval je kussensloop. Dat is belangrijk om jouw kussen fris en in goede conditie te houden.

Tips voor het verschonen van je bed

Uiteraard kun je nog meer doen dan 1x per week je bed verschonen. Hieronder zetten we onze belangrijkste tips voor je op een rijtje. Zo kun jij je bed verschonen als een professional en weet jij zeker dat je een rustige nacht tegemoet gaat. Wil je meer tips over hoe je beter kan slapen? Bekijk dan ook eens één van onze andere blogs en ontdek zelf hoe je een betere slaper wordt.

Maak je bed iedere dag op en zet het raam open

Om je bed langer fris te houden tussen verschoningen door, kun je regelmatig luchten en zorgen voor een goede luchtventilatie in de slaapkamer. Dit helpt bij het verminderen van vocht en het voorkomen van de groei van schimmels. Dit betekent dat je je dekbed elke ochtend openslaat als je uit bed komt en dat je het raam open zet, zodat het er goed kan doorluchten. Het vocht wat zich heeft opgebouwd onder het dekbed kan zo goed verdampen. En dat is belangrijk omdat mijten en bacteriën van een warme, vochtige omgeving houden.

Mocht het open zetten van je slaapkamerraam nou niet kunnen? Dan kun je overwegen om klimaatbeheersers zoals luchtkoelers of luchtreinigers aan te schaffen. Op die manier kun je toch nog een optimale temperatuur voor de slaapkamer behouden.

Wassen van beddengoed en matrasbeschermers schoonmaken

Wanneer je het beddengoed verschoont, begin dan met het verwijderen van alle lakens, dekbedovertrekken en matrasbeschermers. Was het beddengoed volgens de instructies op het label, wat in de praktijk neerkomt op 60 of 90 graden. Gebruik hiervoor een mild wasmiddel en vermijd overmatig gebruik van wasverzachter, omdat dit allergische reacties kan veroorzaken. Droog vervolgens het beddengoed volledig voordat je het op het bed legt en veeg de matrasbeschermers eenvoudig af met een vochtige doek. Controleer de matrashoes en kussenslopen op vlekken en vuil en reinig die indien nodig met een mild schoonmaakmiddel. Ook hierbij geldt het advies: zorg ervoor dat alles volledig droog is voordat je het bed opmaakt.

Bezuinig niet op je bedtextiel

Wat wij ook vaak zien is dat er bezuinigd wordt op bedtextiel. Bezuinigen op je bedtextiel is de nummer 1 fout die vaak gemaakt wordt in de slaapkamer. Juist wanneer je 's avonds in bed ligt, hoort het een heerlijk en knus paradijs te zijn, zodat je ontspannen in slaap valt. Wat je niet wilt, is onder beddengoed liggen dat zo hard is als touw of wat gauw klam aanvoelt. Kies daarom voor beddengoed en matrasbeschermers die gemaakt zijn van ademende stoffen zoals katoen of linnen. Ben je allergisch voor deze stoffen? Kies dan voor hypoallergene opties. Deze zijn ideaal voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.

Hetzelfde geldt voor matrasbeschermers. Een goede matrasbeschermer beschermt niet alleen tegen vloeistoffen en vlekken, maar zorgt ook nog eens voor een goede luchtcirculatie. Kies daarom voor een matrasbeschermer die past bij je slaapbehoeften en matrasgrootte.

Houd je slaapkamer schoon en netjes!

Naast het verschonen van je bed is het belangrijk om de slaapkamer schoon en netjes te houden. Dit betekent dat je vooral niet veel spullen door je kamer moet laten slingeren. Het is belangrijk om het overzichtelijk en clean te houden. Huisstofmijt en insecten hopen zich sneller op in je slaapkamer dan je zou denken en als je veel spullen laat rondslingeren kunnen ze zich daar ook in gaan nestelen.

Vermijd dus ook huisdieren in de slaapkamer en draag regelmatig schone pyjama’s voor het slapengaan. Dit zijn een paar simpele, maar hele efficiënte gewoonten die bijdragen aan een schonere slaapomgeving. Wil je helemaal schoon zijn? Dan kun je natuurlijk ook nog een warme douche nemen voor het slapengaan. Uiteindelijk zeggen wij altijd: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, en een schoon bed draagt bij aan een goede nachtrust. Zorg er dus voor dat je slaapomgeving schoon en opgeruimd is, zodat je optimaal kunt profiteren van een rustige nacht.