Nekklachten oefeningen voor pijnverlichting

Nekpijn is een veelvoorkomende klacht die wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een slechte (slaap)houding, overbelasting en spanning. Gelukkig kunnen bepaalde oefeningen helpen om de nekpijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren. Deze oefeningen zijn eenvoudig thuis of op kantoor uit te voeren. Wel is aan te raden de oefeningen in een rustige omgeving te doen waar je niet kan worden gestoord. Door deze oefeningen minimaal één keer per dag te doen, zullen de klachten verminderen. Voer de oefeningen ’s ochtends uit om de dag goed te beginnen.

Nekklachten oefeningen in bed

Deze oefening kan je direct doen wanneer je ’s ochtends wakker wordt. Lig op je rug met de armen langs het lichaam. Houd de nek recht op het kussen en trek dan de kin in en hou dit 5 seconden vast. Ontspan de kin weer en ga aan de rand van het bed zitten, met de armen langs de zij. Trek de kin weer in. Draai het hoofd langzaam naar links en rechts. Door het rechteroor naar de rechterschouder te draaien, voel je de nekspieren oprekken. Doe dezelfde beweging voor de linkerkant. Ga rechtop zitten en laat de armen ontspannen langs het lichaam hangen. Trek de kin iets in en draai en buig het hoofd in één beweging naar links. Keer weer terug naar het midden en doe dezelfde oefening aan de rechterkant.

Nekklachten oefening op een stoel

De volgende nekklachten oefeningen kunnen gedaan worden op een stoel. Houd met je linkerhand de zitting vast en beweeg het hoofd naar rechts. Met het bovenlichaam volg je de beweging tot je spanning voelt in de hals. Houd dit minimaal 5 seconden vast en keer terug in de uitgangspositie. Houd nu met de rechterhand de zitting vast en doe de oefening aan de rechterkant. Hierna ga je rechtop staan, trek je de kin in en leg je handen over elkaar op je achterhoofd. Ontspan de schouders en laat deze hangen. Door het hoofd naar achteren te buigen en weerstand met de handen te geven, rek je de nekspieren op. Houd dit 5 seconden vast en laat daarna los.

Staande nekklachten oefeningen

Deze oefeningen voer je staand uit. Sta rechtop en trek de kin iets in. Plaats je handen aan de zijkanten van je hoofd en laat de schouders ontspannen hangen. Beweeg het rechteroor naar de rechterschouder en leg je hand op je hoofd voor extra weerstand. Houd dit 5 seconden vast en laat los, en doe hetzelfde voor de linkerkant. Nu trek je de schouders zo hoog mogelijk op en laat de armen ontspannen hangen. Houd dit 5 seconden vast en laat langzaam los. Draai de schouders dan 10 rondjes naar voren en 10 naar achter en laat de armen los langs je zij hangen.

Het dagelijks uitvoeren van deze oefeningen helpt om nekklachten te verminderen. Ook het aanschaffen van een goed hoofdkussen tegen nekklachten is een manier om nekpijn aan te pakken. Bij Silvana vind je verschillende kussens gemaakt van hoogwaardig materiaal, die speciaal zijn ontworpen voor optimale nekondersteuning.

Meer weten over nekklachten en wat je hieraan kan doen? We hebben nog meer informatie beschikbaar over nekklachten, al deze informatie kan je via onderstaande links vinden.