Het is de tijd van het jaar waarin niezen, hoesten en algehele malaise in de lucht hangen. Het is weer griepseizoen! Terwijl we onszelf gewapend met vitaminepillen en griepprikken voorbereiden, kan ook de natuur ons een handje helpen. Onder andere in de vorm van planten, zoals het natuurlijke middel lavendel. Hoewel het geen wondermiddel is tegen griep, kan het wel bijdragen aan je algehele welzijn. In een tijd waarin welzijn en natuurlijke gezondheid steeds meer aandacht krijgen, is het verfrissend om te kijken naar de eeuwenoude voordelen van planten. Lees in dit blog meer over de helende kracht van lavendel!

Wat is lavendel? 

Lavendel, wetenschappelijk bekend als *Lavandula*, is een geslacht van planten uit de lipbloemenfamilie. Deze paars gekleurde bloem is al eeuwenlang bekend om zijn rustgevende en helende eigenschappen. Niet alleen is de bloem een lust voor het oog in tuinen en velden, maar ook de geur wordt vaak geassocieerd met ontspanning en rust. Maar wist je dat lavendel ook potentieel helende eigenschappen heeft tegen virussen?

Lavendel en virussen: wat zegt de wetenschap?

Er zijn verschillende studies gedaan naar de antivirale eigenschappen van lavendel. Hoewel het niet direct wordt beschouwd als een 'antigriepmiddel', hebben sommige studies aangetoond dat bepaalde bestanddelen van lavendel virussen kunnen bestrijden. Dit betekent niet dat je griep kunt voorkomen, maar het biedt wel interessante inzichten in de mogelijke voordelen van dit natuurlijke middel.

Hoe kan lavendel helpen tijdens het griepseizoen? 

1. Ontspanning en stressvermindering

Stress kan het immuunsysteem verzwakken. De kalmerende werking van lavendel kan helpen stress en angst te verminderen, waardoor je lichaam beter bestand is tegen ziektekiemen.

2. Luchtreiniging

Verdampende lavendelolie kan helpen de lucht in een ruimte te zuiveren. Dit kan vooral nuttig zijn in gesloten ruimtes waar virussen zich makkelijk kunnen verspreiden.

3. Symptoomverlichting

Hoewel lavendel niet persé de griep zelf kan genezen, kan het wel helpen bij symptomen zoals slapeloosheid, hoofdpijn of lichte spierpijn dankzij de ontspannende eigenschappen.

Hoe gebruik je lavendel tijdens het griepseizoen?

1. Lavendelbad

Voeg enkele druppels lavendelolie toe aan een warm bad voor ontspanning en symptoomverlichting.

2. Lavendel massageolie

Meng lavendelolie met een draagolie (zoals amandel- of jojobaolie) en masseer zachtjes op pijnlijke spieren of slapen voor hoofdpijnverlichting.

3. Lucht diffuser

Voeg lavendelolie toe aan een lucht diffuser in je kamer voor luchtreiniging en een kalmerende sfeer.

4. Lavendel kruidenthee

Hoewel de meeste mensen lavendelolie uitwendig gebruiken, kan het drinken van thee, getrokken van lavendelbloemen, ook ontspannend werken.

De combinatie van lavendel en een goed kussen

Lavendel kan bijdragen aan een goede nachtrust, maar vergeet ook vooral het belang niet van het gebruik van het juiste kussen. Een goed kussen zorgt voor de juiste slaaphouding, goede nekondersteuning en comfort.