Voorjaarsschoonmaak

slaapkamer

Voorjaarsschoonmaak

De lente is begonnen. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Neem niet alleen je keuken, badkamer en woonkamer onder handen, maar ook je slaapkamer. Geef je bed een lekkere opfrisbeurt. Neem het ­matras, hoofdkussen en het dekbed maar eens grondig onderhanden. Hoe pak je dit het beste aan?

 

 

Ramen open

Zet je ramen lekker wijd open. Zo ruikt je slaapkamer lekker fris, wordt vervuiling afgevoerd en het vochtgehalte op peil gebracht.

⇒ Je kunt het beste elke dag je ramen een uurtje open zetten. Zo ruikt je kamer niet alleen lekker fris, het is ook goed voor je gezondheid en je beddengoed blijft langer fris.

 

Beddengoed

Haal uiteraard je beddengoed af. Voor een schoon bed is schoon beddengoed natuurlijk een must! Door het op 60 graden te wassen dood je bacteriën en huisstofmijten.

⇒ Wist je dat je jouw beddengoed eigenlijk elke week moet verschonen? Kom je hier niet aan toe dan kun je eventueel alleen de kussenslopen wekelijks verschonen.

 

Kussen en dekbed

Als het beddengoed in de was zit kun je jouw hoofdkussen en dekbed lekker laten luchten door het kussen in een open raam te leggen en je dekbed uit te hangen. Je kunt het natuurlijk ook buiten in de tuin hangen of leggen, maar let er op dat je jouw dekbed en hoofdkussen niet in de felle zon legt. Niet alle materialen kunnen goed tegen zon.

⇒ Veel hoofdkussens en dekbedden kunnen ook gewassen worden, maar doe dit alleen wanneer het écht nodig is. Door een molton sloop om jouw hoofdkussen te gebruiken is het wassen niet of zelden nodig. Op onze pagina met onderhoudstips (https://www.silvana.nl/onderhoudstips) vertellen we meer over het wassen en hoe jij jouw hoofdkussen en dekbed het beste schoon en fris houdt.

 

Matras

En dan het matras!

Nu al het beddengoed is afgehaald kan het matras ook lekker luchten. Bij sommige matrassen is het mogelijk om de hoes te wassen. Dit is dan een goed moment daar voor. Let wel op de wasvoorschriften. Ook moeten sommige matrassen geregeld gedraaid worden. Er zijn veel verschillende soorten matrassen, dus raadpleeg de producent van jouw matras voor onderhoudstips.

⇒ Maak jij ’s ochtends je bed netjes op? Niet doen! Wij verliezen elke nacht ca. 0,5 liter transpiratievocht. Door vocht en warmte ontstaan bacteriën en schimmels. Schud daarom je dekbed na het opstaan zacht op en leg het dubbelgevouwen aan het voeteneind. Zo kunnen je matras en dekbed drogen en luchten.

 

Tot slot maak je jouw bed op met fris gewassen beddengoed. Dat wordt slapen als een roosje!

30 maart 2021