Het schoonmaken van de slaapkamer is een taak die regelmatig moet worden uitgevoerd om een gezonde en aangename leefomgeving te behouden. Een schone slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust en kan bijdragen aan een betere gezondheid. Hieronder volgen enkele tips om je slaapkamer efficiënt en grondig schoon te maken. Neem het matras, hoofdkussen en het dekbed maar eens grondig onderhanden. Hoe pak je dit het beste aan?

Reinig de ramen en zet ze open

Een andere belangrijke stap bij het schoonmaken van de slaapkamer is het reinigen van de ramen. Gebruik een glasreiniger en een zachte doek om ramen en raamkozijnen schoon te maken. Verwijder vuil en stof dat zich op de ramen heeft opgehoopt voor een heldere en frisse uitstraling.

Zet je ramen vervolgens lekker wijd open. Zo ruikt je slaapkamer lekker fris, wordt vervuiling afgevoerd en het vochtgehalte op peil gebracht.

⇒ Je kunt het beste elke dag je ramen een uurtje open zetten. Zo ruikt je kamer niet alleen lekker fris, het is ook goed voor je gezondheid en je beddengoed blijft langer fris.

Beddengoed

Haal uiteraard je beddengoed af. Voor een schoon bed is schoon beddengoed natuurlijk een must! Door het op 60 graden te wassen dood je bacteriën en huisstofmijten.

⇒ Wist je dat je jouw beddengoed eigenlijk minstens één keer per week moet verschonen? Kom je hier niet aan toe probeer dan in ieder geval de kussenslopen wekelijks te verschonen.

Kussen en dekbed

Als het beddengoed in de was zit kun je jouw hoofdkussen en dekbed lekker laten luchten door het kussen in een open raam te leggen en je dekbed uit te hangen. Je kunt het natuurlijk ook buiten in de tuin hangen of leggen, maar let er op dat je jouw dekbed en hoofdkussen niet in de felle zon legt. Niet alle materialen kunnen goed tegen zon.

⇒ Veel hoofdkussens en dekbedden kunnen ook gewassen worden, maar doe dit alleen wanneer het écht nodig is. Door een molton sloop om jouw hoofdkussen te gebruiken is het wassen niet of zelden nodig. Op onze pagina met onderhoudstips (https://www.silvana.nl/onderhoudstips) vertellen we meer over het wassen en hoe jij jouw hoofdkussen en dekbed het beste schoon en fris houdt.

Matras

En dan het matras!

Nu al het beddengoed is afgehaald kan het matras ook lekker luchten. Bij sommige matrassen is het mogelijk om de hoes te wassen. Dit is dan een goed moment daar voor. Let wel op de wasvoorschriften. Ook moeten sommige matrassen geregeld gedraaid worden. Er zijn veel verschillende soorten matrassen, dus raadpleeg de producent van jouw matras voor onderhoudstips.

⇒ Maak jij 's ochtends je bed netjes op? Niet doen! Wij verliezen elke nacht ca. 0,5 liter transpiratievocht. Door vocht en warmte ontstaan bacteriën en schimmels. Schud daarom je dekbed na het opstaan zacht op en leg het dubbelgevouwen aan het voeteneind. Zo kunnen je matras en dekbed drogen en luchten.

Gordijnen en vloerkleedjes

Heb jij vloerkleedjes of gordijnen in jouw slaapkamer? Vergeet ook deze niet te wassen want hier kan stof zich goed ophopen. Let wel op de wasvoorschriften. Sommige gordijnen kunnen niet in de wasmachine, maar moeten gereinigd worden bij een stomerij.

⇒ Vergeet niet de haken uit de bovenrand van je gordijn te halen voordat je deze wast, zorg dat de wastrommel niet te vol is en was de gordijnen op een lage temperatuur met niet teveel wasmiddel. Na het wassen klop je de gordijnen uit en hang je ze nat weer op.

De slaapkamer stofvrij maken

Tijdens de grote schoonmaak is het ook aan te raden om je slaapkamer eens grondig te stofzuigen. Zo ga jij voor de compleet schone slaapkamer!

Als stof een langere tijd niet wordt verwijderd kan het zich steeds meer ophopen. En niet alleen op vloeren, maar ook op jouw bed, jaloezieën en gordijnen. Wie daar gevoelig voor is kan dan hinder ondervinden van de huisstofmijt, die graag in huisstof leeft.

Stof vormt zich uit onder andere vezels, vervuilde lucht, haren en huidschilfers en het komt op meerdere manieren het huis binnen. We nemen het zelf mee van buiten, het komt doo ramen naar binnen en het wordt afgegeven door kleding, meubels en huidcellen van mensen en dieren.

⇒ Stof gaat zich ook eenvoudig ophopen op fotolijstjes, schilderijen en lampen. En niet alleen de bovenste randjes van alle lijstjes aan de muur zitten vol stof, maar ook het glas. Het is dus aan te raden om deze ook mee te nemen met een stoffer of een vochtige doek. Net als lampen in jouw kamer. Door de warmte trekken lampen namelijk veel stof aan. Geef deze dus ook aandacht tijdens de grote schoonmaak. 

Tot slot maak je jouw bed op met fris gewassen beddengoed. Na deze grondige schoonmaak van jouw slaapkamer wordt het slapen als een roosje!

Voordelen van een schone slaapkamer

Een schone en opgeruimde kamer heeft namelijk verschillende voordelen, naast dat je slaapt als een roosje.

  1. Betere gezondheid: Een schone slaapkamer kan bijdragen aan een betere gezondheid omdat het stof, vuil en allergenen vermindert. Door regelmatig schoon te maken, kan je voorkomen dat allergenen zich ophopen en ademhalingsproblemen veroorzaken.

  2. Verbeterde slaapkwaliteit: Een schone en opgeruimde slaapkamer kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Een rommelige kamer kan leiden tot stress en angst, terwijl een schone en opgeruimde kamer je kan helpen te ontspannen en beter te slapen.

  3. Verbeterde luchtkwaliteit: Door de slaapkamer regelmatig schoon te maken, kan je de luchtkwaliteit in de kamer verbeteren. Stof, vuil en allergenen kunnen zich ophopen in de lucht en leiden tot ademhalingsproblemen. Door regelmatig te stofzuigen en te stoffen, kan je de luchtkwaliteit in de slaapkamer verbeteren.

  4. Vermindering van stress: Een schone en opgeruimde slaapkamer kan bijdragen aan een gevoel van kalmte en ontspanning. Door de kamer regelmatig schoon te maken en op te ruimen, kan je stress verminderen en je geestelijke gezondheid verbeteren.

  5. Meer productiviteit: Als je een opgeruimde en schone slaapkamer hebt, kan je je beter concentreren en meer productief zijn. Dit kan helpen om stress te verminderen en je meer energie te geven om je dagelijkse taken uit te voeren.

Kortom, het schoonmaken van de slaapkamer heeft vele voordelen die bijdragen aan een gezonder, comfortabeler en aangenamer leefomgeving.

Ontvang een Rituals Sleep Aroma diffuser cadeau

Je ontvangt nu tijdelijk een Rituals Sleep Aroma diffuser ter waarde van €40,- bij aanschaf van een Silvana Support of Support Royale kussen. Lees de actievoorwaarden hier. 

rituals sleep diffuser