5 tips om je kussen te onderhouden

Zeg eens eerlijk, hoe lang slaap jij al op je kussen? Is jouw kussen nog fris, wit en met voldoende volume, of is het wat gelig geworden en moet je het onder je hoofd proppen om nog wat steun te hebben?

We krijgen geregeld berichtjes van mensen die zo verknocht zijn aan hun hoofdkussen dat ze er al 10 jaar of langer op slapen. Het advies is om je hoofdkussen al na 3 jaar (!) te vervangen omdat de ondersteuning dan niet meer optimaal is. Gaat je kussen toch wat langer mee, dan zou het echt na 5 jaar wel vervangen mogen worden vanwege de hygiëne.

 

Hoe weet je of jouw kussen aan vervanging toe is?

  1. Je kussen is niet meer mooi wit, maar is gelig geworden
  2. Als je op het kussen kan duwen zonder dat het terug komt in vorm, dan biedt het geen ondersteuning meer
  3. Wordt je ’s ochtends wakker met een stijve nek? Dat kan er op wijzen dat het kussen niet meer voldoende ondersteuning biedt (of niet de juiste stevigheid heeft voor jou)
  4. Zit er een vervelend geurtje aan het kussen? Ook dan is het tijd voor een nieuw exemplaar
  5. Nieuw matras? Grote kans dat de stevigheid anders is dan van je vorige matras. Ook dan is het aan te raden om een nieuw kussen aan te schaffen, want de benodigde stevigheid van je kussen hangt o.a. af van de stevigheid van je matras.

Hoe zorg je er voor dat jouw kussen zo lang mogelijk mee gaat?

  1. Gebruik altijd een molton sloop onder je gewone kussensloop en was beide wekelijks. Een molton sloop neemt veel transpiratievocht op.
  2. Schud je kussen elke dag goed op (tenzij je een latex kussen hebt, dan wordt opschudden lastig…). Op die manier blijft de vulling luchtig en houdt het langer zijn volume.
  3. Als je slopen in de was zitten, laat je kussen dan luchten door het bijvoorbeeld in een open raam te leggen. Leg het niet in de volle zon, dat vindt je hoofdkussen niet fijn.
  4. Douche jij voor je naar bed gaat? Zorg er dan voor dat je haar wel droog is. Je hoofdkussen moet anders al het vocht dat van je haar komt verwerken en dat is niet goed voor het vulmateriaal.
  5. Was je kussen bij voorkeur niet. Of in ieder geval alleen als het echt noodzakelijk is. Vulmateriaal kan namelijk slinken door een wasbeurt, waardoor het kussen zachter en slapper wordt.

Toe aan een nieuw kussen?

Met onze online kussenkiezer kom je er achter welk kussen geschikt is voor jou. Dit is een richtlijn, we raden aan om altijd wel goed het kussen te proberen in de winkel en je daar te laten adviseren. Als de winkel het Silvana Support Proefslapen aanbiedt, mag je het zelfs thuis uitproberen.

6 maart 2022