Kom tot rust voordat je gaat slapen voor de optimale nachtrust

Kom tot rust voordat je gaat slapen voor de optimale nachtrust

“Slapen doe je om lichamelijk uit te rusten en energie op te doen voor de volgende dag”. Zo maar een citaat wat wij regelmatig voorbij zien en horen komen. Maar slapen is veel meer dan dat. We leggen je in dit blog uit hoe dat zit.

Het nut van jouw nachtrust

Naast het feit dat slapen lichamelijk herstel inderdaad bevordert, is jouw nachtrust ook essentieel bij het verwerken van emoties en prikkels in jouw hersenen. Hierbij spelen slaapkwantiteit (hoeveel uur je slaapt) en slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is) een belangrijke rol.

Bij een kwalitatief en kwantitatief goede slaap krijgen jouw hersenen de optimale mogelijkheid om ook mentaal uit te rusten. Je hersenen krijgen dan de tijd en de kans om zich te reinigen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je emoties van die dag goed kan verwerken en jij onthoudt wat je overdag hebt geleerd. Zo rust jij lichamelijk en mentaal optimaal uit.

Het nut van een rustmoment voor het slapen gaan

Je kunt je hersenen helpen met het mentaal uitrusten tijdens je slaap, door rustmomenten in te lassen voordat je gaat slapen. Zo ga jij niet gestrest of met verhoogde alertheid gaat slapen. Dit kan namelijk als gevolg hebben dat jij moeilijk in slaap valt, moeite hebt met doorslapen of de kwaliteit van jouw slaap vermindert.

Verstorende factoren om tot rust te komen

Er zijn een aantal factoren, waardoor jij niet gemakkelijk in slaap valt, moeilijk doorslaapt of kwalitatief niet goed slaapt. Bijvoorbeeld activiteiten die verhoogde hersenactiviteit (alertheid) veroorzaken, of licht. Het is verstandig om dit soort factoren te vermijden vlak voordat je gaat slapen.

Activiteit voor het slapen gaan

Timing van je activiteiten is erg belangrijk. Regelmatig sporten helpt om goed te slapen. Maar vlak voor het slapen zorgen dergelijke activiteiten voor een verhoogde alertheid. Hierdoor zijn je hersenen nog te druk om deze activiteit verwerken en te druk om in slaap te vallen. Onder dergelijke activiteiten vallen bijvoorbeeld ook een lastig gesprek voeren of nog even wat voor je werk doen.

Licht (van beeldschermen)

Je lichaam valt in slaap door het stofje melatonine. Je lichaam maakt dit aan wanneer het donkerder wordt en door melatonine word je moe. Licht remt echter de aanmaak van melatonine en dan met name het blauwe licht van smartphones, laptops of andere beeldschermen. Ook zorgt het beeldschermgebruik voor een verhoogde alertheid, waardoor je moeilijk in slaap komt.

Tips om tot rust te komen voordat je gaat slapen

Een aantal andere tips die jou kunnen helpen om tot rust te komen voordat jij een kwalitatief en kwantitatief goede nachtrust tegemoet wil gaan:

  • Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
  • Vermijd cafeïne houdende dranken na de middag.
  • Vermijd alcohol vanaf enkele uren voordat je gaat slapen.
  • Sport regelmatig, maar niet intensief later dan drie uur voordat je gaat slapen
  • Doe vanaf ten minste een uur voor jouw bedtijd enkel nog ontspannende activiteiten, zoals meditatie, yoga, een bad nemen of lezen.

Ontdek hoe jij jouw nachtrust kunt verrijken

Wil jij jouw nachtrust graag verder verbeteren? Daar helpen wij je graag mee! In onze slaapwijzer analyseren wij jouw avondroutines en geven we je advies om wijzer te gaan slapen. Zodat jij ontspannen wakker wordt en echt kunt ontspannen tijdens én voor jouw nachtrust.

8 augustus 2022