Voordelen van een avondritueel voor jouw nachtrust

Voordelen van een avondritueel voor jouw nachtrust

Gedurende dag word je constant blootgesteld aan allerlei prikkels en doe je diverse indrukken op. Deze prikkels en indrukken worden in je slaap verwerkt door jouw hersenen. Wanneer jij met te veel prikkels en indrukken naar bed gaat, kan dit ervoor zorgen dat je te gespannen jouw nachtrust tegemoet gaat. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je eerder een onrustige nachtrust ervaart, dan een ontspannen nachtrust. Een goed avondritueel kan hierbij helpen. Hoe? Dat vertellen we je in dit blog.

Het nut van een avondritueel

Je nachtrust is een belangrijk moment om zowel lichamelijk als fysiek uit te rusten. Zie ook onze andere blog over het belang van rustmomenten. Het is dan ook aan te raden om alles uit je nachtrust te halen. Echter kan dit verstoord worden door verschillende factoren als verhoogde alertheid of blauw licht, waardoor je minder snel in slaap valt. Een avondritueel kan in dat geval het verschil maken.

Bij een avondritueel bereid je jezelf voor op de nacht, zodat jij zorgeloos in slaap kan vallen en doorslapen. Je vermindert het aantal prikkels door de dag als het ware af te bouwen. De invulling van zo’n avondritueel kan per persoon verschillen, maar in de kern gaat het om; rust, regelmaat en routine.

Het belang van regelmaat en routine

Je houdt je avondroutine beter aan wanneer je dit regelmatig en systematisch doet. Wanneer je altijd een bepaalde routine volgt, herkennen jouw lichaam en geest het signaal dat het tijd is om te ontspannen. Dat betekent dus ook dat je lichaam moet wennen aan jouw ritueel. Ook zal je moeten ontdekken waar jij van tot rust komt. Experimenteer hiermee, maar blijf volhouden tot het een gewoonte is geworden en jij jouw vaste avondritueel hebt gevonden. Pas dit dan elke avond toe aan jouw avondritueel voordat jij gaat slapen.

Voorbeelden om toe te passen in jouw avondritueel

Een avondritueel hoeft niet lang te zijn, als dit maar voldoende is voor jou om tot rust te komen en te ontspannen. Het is belangrijk dat jij je er prettig bij voelt en je prikkels vermijdt. Voorbeelden die jij toe kan voegen aan jouw avondritueel:

  • Neem aan het begin van je routine afstand van je smartphone en andere beeldschermen.
  • Lees een boek.
  • Ga in bad en vul deze met rustgevende badolie.
  • Leg je kleren klaar voor de volgende dag. Dan hoef je voordat je gaat slapen niet na te denken wat je de volgende dag aantrekt.
  • Drink een glas rustgevende thee met bijvoorbeeld kamille of valeriaan.

Ontdek hoe jij jouw nachtrust kunt verrijken

Hulp nodig om jouw avondroutines te verbeteren om optimaal te ontspannen? Daar helpen wij je graag mee! In onze slaapwijzer analyseren wij jouw avondroutines en geven we je advies om deze te verrijken. Zodat jij ontspannen wakker wordt en echt kunt ontspannen tijdens én voor jouw nachtrust. Hiermee kun jij er voor zorgen dat je echt ontspannen bent vóór en tijdens jouw nachtrust en je uitgerust wakker wordt. 

11 augustus 2022