Nu de thermostaat in veel huishoudens een graadje lager staat, is het verleidelijk om voor een extra warm bed te zorgen door een dik dekbed te kiezen of het bed te verwarmen met een kruik of elektrisch deken.

Maar let op dat je niet een té warm bed in duikt. Want een koelere kamer en bed zijn beter voor de kwaliteit van je slaap dan je wellicht denkt. Het is van belang om met een juiste kamertemperatuur en onder een bijpassend dekbed te slapen zodat jij lekker warm slaapt, maar niet té warm!

Hoe dit zit en wat andere invloeden van de koude maanden op jouw slaap zijn zochten we voor je uit. Je leest er alles over in dit blog.

Makkelijker in slaap vallen in een koele omgeving

De temperatuur in je slaapkamer heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap. Ondanks dat het heerlijk is om in een lekker warm bed te gaan liggen, is het beter om in een wat koeler bed met een goed isolerend dekbed te gaan liggen wanneer je gaat slapen. Het hormoon melatonine zorgt er namelijk voor dat jouw lichaamstemperatuur ’s avonds daalt. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen om makkelijk in slaap te kunnen vallen. Wanneer het bed te warm is, daalt de temperatuur van je lichaam minder snel. Hierdoor duurt het langer voordat je in slaap valt.

Datzelfde hormoon, melatonine, zorgt er voor dat je lichaamstemperatuur aan het eind van de nacht weer omhoog gaat om aan jouw lichaam duidelijk te maken dat het tijd is om wakker te worden. Als het te warm is in jouw kamer, wordt dit proces verstoord waardoor je ’s nachts wakker kunt liggen. Volgens onderzoek kun je het beste slapen in een kamer waar het 18 graden is. De combinatie van een niet te warme slaapkamertemperatuur en een niet té warm, maar goed isolerend dekbed, zorgen voor een betere nachtrust.

Afvallen terwijl je slaapt

Een ander bijkomend voordeel van slapen in een koele slaapkamer, is dat je lichaam beter werkt. Uit onderzoek van de US National Institutes of Health is gebleken dat je meer gewicht verliest wanneer je in een koelere ruimte slaapt. Dit komt doordat de bloedvaten zich vernauwen wanneer je lichaam kouder is. Je stofwisseling werkt beter en je lichaam moet harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme kamer slaapt.

De kou zorgt voor minder stress

De wetenschap leert ons dat kou beter voor je stressgehalte is, al lijkt de warmte in de zomer zo fijn. De American Physiological Society deed onderzoek naar het stresshormoon cortisol. Daaruit bleek dat er in de zomer een piek in het cortisol-gehalte in je lichaam is, welke in de winter juist daalt. Als het cortisol-gehalte laag is weet het lichaam dat het “veilig” is om te gaan slapen en wordt melatonine goed aangemaakt. In de winter zou je daardoor beter slapen.

Let op: tocht werkt averechts

Je kamer afkoelen door een raam open te zetten is een goed idee. Doe het raam echter wel dicht of zet het op een kier wanneer je gaat slapen. Koude tocht leidt namelijk tot een minder diepe slaap. Bovendien kan het stijve spieren veroorzaken. De verwarming uitlaten en niet onder een té warm dekbed slapen is voldoende om een goed slaapklimaat te creëren.

Het juiste dekbed

Wat is nou het juiste dekbed? Zoals je hebt gelezen moet je dekbed niet té warm zijn, maar een te koud dekbed is ook weer niet prettig. Om voor iedereen een passend dekbed te bieden zijn de Silvana Colortemp® dekbedden er in wel zes verschillende warmtes én in een donzen en synthetische variant, de Royale Colortemp® en Comfort Colortemp®. Ook handig: de dekbedden zijn onderling te koppelen. Kies jouw ideale dekbed voor de zomer én eentje voor de lente/herfst. Tijdens de koudste nachten bevestig je ze aan elkaar en creëer jij een lekker warm winterdekbed.

Hulp nodig bij het vinden van jouw ideale dekbed?

Onze online dekbedkiezer geeft aan de hand van enkele vragen aan welk dekbed het beste bij jou past.