Last van een verstopte neus, jeukende ogen, moeite met ademhalen of niesbuien. Allemaal klachten waar je liever niet mee wakker wordt of in bed ligt. Dit zijn bekende klachten wanneer jij last hebt van huisstofmijtallergie. En deze klachten verstoren mogelijk jouw nachtrust. In dit blog leggen wij uit wat een huisstofmijtallergie is en wat je er aan kunt doen!

Wat is huisstofmijtallergie?

Bij een huisstofmijtallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie op, met name, de uitwerpselen van de huisstofmijt. Ook wel de huismijt genoemd. Dit zijn erg kleine witte beestjes van 0,1 tot 0,6 mm. Om deze reden is het dan ook bijna onmogelijk om deze met het blote oog te zien.

Huisstofmijten zijn onschadelijk, tenzij je hier allergisch voor bent. De beestjes voeden zich met huidschilfers van mensen en houden van donkere, vochtige plaatsen bij een temperatuur van 25 graden. Dit maakt dat voornamelijk matrassen, dekbedden en kussens ideale plekken zijn voor huisstofmijten. Maar ook tapijt, stoffering van meubilair, kleding en knuffelbeesten.

De symptomen van huisstofmijtallergie

Wanneer jij allergisch bent voor huisstofmijt kan je last hebben van de volgende klachten:

  • Een verstopte neus of niesbuien wanneer je ’s ochtends opstaat.
  • Tranende, rode ogen.
  • Moeite met ademhalen of een piepende ademhaling in de nacht.

Wanneer jij je herkent in deze klachten, kan het zijn dat je allergisch bent voor huisstofmijten. Huisstofmijten zijn er altijd en je kunt het hele jaar last hebben van een huisstofmijtallergie. Je allergie kan echter wel alleen voorkomen of heviger worden in de herfst en winter. Vaak is er dan een toename van het aantal huisstofmijten. Dit komt doordat er in deze periode vaak minder geventileerd wordt en de kachel weer aan gaat. Een leefklimaat dat ideaal is voor de huisstofmijt.

De klachten komen voornamelijk naar voren in de nacht of in de morgen wanneer jij in bed ligt. In jouw matras en beddengoed kunnen tot wel 1 miljoen huisstofmijten leven en je brengt gemiddeld rond 8 uur door in jouw bed. Dan kom je dus langdurig in aanraking met de uitwerpselen van de huisstofmijt. Bij slechts kleine bewegingen komen de uitwerpselen in de lucht terecht en worden deze vervolgens ingeademd, wat jouw allergische klachten veroorzaakt.

Weer je kamer zo veel mogelijk van stof

Het is wellicht geen verassing, maar huisstofmijt leeft ook graag in huisstof. Stof op de vloer, in de gordijnen, op lampen, fotolijstjes en ook op je bed. Allemaal plekken in jouw slaapkamer waar huisstofmijt zich verzamelt. En wanneer stof een langere tijd niet wordt verwijderd kan het zich steeds meer ophopen.

Stof vormt zich onder andere uit vezels, vervuilde lucht, haren en huidschilfers en het komt op meerdere manieren het huis en je slaapkamer binnen. We nemen het zelf mee van buiten, het komt door ramen naar binnen en het wordt afgegeven door kleding, meubels en huidcellen van mensen en dieren.

Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt is het aan te raden om wekelijks je kamer stofvrij te maken. Even goed stofzuigen en neem de overige plekken af met een stoffer of een vochtige doek. Dit kan al goed helpen.

Meer handige tips voor als jij allergisch bent voor huisstofmijt

Naast het stofvrij houden van je slaapkamer door te stofzuigen, helpen de volgende handige tips ook bij een huisstofmijtallergie:

  • Zorg voor een gladde vloerbedekking en geen tapijt.
  • Zorg iedere dag voor goede ventilatie in de slaapkamer.
  • Was jouw beddengoed wekelijks.
  • Droog je hoeslakens, dekbedovertrek en dergelijke buiten of in een wasdroger.
  • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels in de slaapkamer.
  • Gebruik allergeendicht beddengoed.

Sanitized® behandeling van Silvana hoofdkussens

Onze hoofdkussens ondergaan een Sanitized® behandeling. Dit maakt de kussens huisstofmijt-, schimmel- en bacterie-werend. Ook zijn de meeste van onze kussens en dekbedden wasbaar op 60°C. Hiermee dood je huisstofmijten en bacteriën. Was je kussen of dekbed niet te vaak. Dit kan ervoor zorgen dat vulmateriaal gaat slinken. Het is vooral belangrijk om wekelijks je beddengoed te verschonen.

Huisstofmijt en donzen beddengoed

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat je met een huisstofmijtallergie beter niet op of onder dons kunt slapen. Onze donzen hoofdkussens en dekbedden zijn echter voorzien van het Nomite® keurmerk. Dit houdt in dat de hoes zo dichtgeweven is dat huisstofmijten niet kunnen binnendringen in het kussen of dekbed.

Bovendien heeft dons uitstekende vochtregulerende eigenschappen waardoor het geen favoriete verblijfplaats is voor de huisstofmijt. Verder voedt de huisstofmijt zich met huidschilfertjes en niet met dons. Onze donzen hoofdkussens en dekbedden zijn dus prima geschikt wanneer jij een huisstofmijtallergie hebt!

Verminder de klachten van jouw huisstofmijtallergie met Silvana

Voor welk dekbed of kussen je ook kiest, één ding is zeker: het beddengoed van Silvana is gemaakt van de meest geschikte materialen bij een huisstofmijtallergie. Onze producten zorgen voor langdurig slaapplezier en optimaal slaapcomfort. Nieuwsgierig? Kom dan langs bij een verkooppunt of ga naar de Silvana dekbedkiezer of kussenkiezer om in enkele stappen online advies op maat te ontvangen.

   

Bron: https://allesoverallergie.nl/allergieen/huisstofmijtallergie