Is het tijd om jouw kussen te vervangen?

Het voorjaar is begonnen en vaak hebben we de neiging alles op te frissen in huis. Als jouw hoofdkussen niet meer lekker ligt is je eerste gedachte misschien om deze te vervangen. Dat is niet de meest duurzame optie, want in sommige gevallen is het nog mogelijk om wat langer van jouw kussen te genieten. Let dus op de volgende punten voordat jij tijdens de lenteschoonmaak je kussen vervangt.

Bestrijd geurtjes of vlekken in je hoofdkussen!

Een hoofdkussen heeft het zwaar te verduren, we verliezen gemiddeld 0,5 liter transpiratievocht per nacht! Het is dus niet vreemd als het kussen na verloop van tijd niet fris meer ruikt of niet meer schoon is. Je kunt dan op het label aan het kussen kijken of het kussen gewassen mag worden. In veel gevallen, zoals bij de meeste synthetische kussens, is dit goed mogelijk. Was je kussen niet te vaak, daar kan het vulmateriaal door gaan slinken.

Ook kan het helpen om jouw kussen zonder sloop te laten luchten, maar leg het niet in de felle zon. Een voorjaarsbriesje over je kussen is hiervoor de ideale oplossing.

Latex kussens kunnen niet gewassen worden, maar vaak kan de latex kern verwijderd worden via een ritssluiting zodat je de hoes kunt wassen en het kussen weer lekker fris is.

Wordt jouw hoofdkussen dunner?

In de winter zijn we vaak meer binnen en liggen we langer in bed. Door de belasting van het kussen, waaronder transpiratie en het gewicht van het hoofd, zal het kussen wat dunner worden na verloop van tijd. Veel Silvana kussens hebben aan de bovenzijde een ritssluiting zodat je extra vulling kunt toevoegen. Op het label aan het kussen kun je zien welk vulmateriaal erin zit.

Donzen kussens zijn vaak niet voorzien van een ritssluiting. Deze blaas je eenvoudig nieuw leven in door ze in de droogtrommel te stoppen. Zet de droogtrommel in een lage stand, voeg eventueel 2-3 tennisballen toe en laat de droger 15 à 20 minuten draaien. Op deze manier wordt je donzen kussen goed opgeklopt en krijgt het zijn volume weer terug. Klaar voor een frisse start in het voorjaar!

Geef je neksteun weer de ondersteuning die jij nodig hebt!

Heb je een kussen met neksteun en wordt de ondersteuning minder? Het kan zijn dat de neksteun wat is gaan draaien of de vulling achter de neksteun is verschoven. Dit kun je oplossen door de neksteun te verwijderen, via de rits aan de bovenzijde de vulling goed met de hand te verdelen, de neksteun terug te plaatsen en het kussen goed op te schudden. Als blijkt dat de bovenvakken wat dunner zijn geworden kun je in de meeste gevallen vulling toevoegen. Is de vulling van de bovenvakken nog in goede conditie maar is de neksteun te zacht geworden? Vervangende neksteunen voor de Silvana Support kussens zijn verkrijgbaar via onze verkooppunten en in onze webshop. 

Hoe lang gaat een hoofdkussen mee?

Na verloop van tijd zal je kussen zachter worden. Bijvullen kan dan helpen, maar na een jaar of 3 zul je merken dat het vulmateriaal zijn veerkracht verliest. Als je op het kussen duwt, komt het niet meer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Bijvullen is dan niet meer de beste optie. Mocht je kussen met 3 jaar nog wél in goede staat zijn en voldoende ondersteuning bieden dan kun je deze natuurlijk nog gebruiken. We adviseren om een kussen in ieder geval na maximaal 5 jaar te vervangen vanwege slijtage en de hygiëne.

Door het gebruik van een molton sloop onder je gewone kussensloop verleng je de levensduur van jouw hoofdkussen.

Toe aan een nieuw kussen?

Helpen de bovenstaande tips niet meer? Tijd voor een nieuw kussen! Met onze online kussenkiezer kom je erachter welk kussen geschikt is voor jou. Dit is een richtlijn, we raden aan om altijd wel goed het kussen te proberen in de winkel en je daar te laten adviseren. Als de winkel het Silvana Support Proefslapen aanbiedt, mag je het zelfs thuis uitproberen. Maak jouw slaapkamer klaar tijdens de lenteschoonmaak, fris je kussen op of laat je adviseren voor een nieuw kussen bij Silvana!