Comfortabel slapen tijdens de zomer

Comfortabel slapen tijdens de zomer

Heb je het ontzettend warm in jouw slaapkamer? Een warme slaapkamer kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts wakker ligt. Logisch, als je nog net niet je bed uit zweet. Als je langdurig slecht slaapt door de warmte, kun je last krijgen van vermoeidheidsklachten. Wij geven een aantal tips om comfortabel te kunnen slapen tijdens een bloedhete zomer.

Praktische tips

Er zijn enorm veel tips te vinden over comfortabel slapen in de zomer. Wij hebben een selectie gemaakt en zetten deze tips voor je op een rijtje:

1. Ventileren

De eerste tip is: ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Zorg dat je jouw slaapkamer goed én slim ventileert. Zet ’s morgens als je opstaat direct het raam open. Sla je beddengoed open en laat het opengeslagen liggen, dan duik je ’s avonds in een heerlijk fris bed! Zet ook de ramen (tegen elkaar) open. Zorg dat je het huis - en vooral de slaapkamer - goed doorlucht. Houd overdag zoveel mogelijk de ramen, gordijnen en jaloezieën gesloten. Zet alles pas open als de zon onder is, omdat het dan lekker afkoelt.

2. Verduisteren

De tweede tip: zorg voor goede verduistering in de slaapkamer. In de zomer wordt het eerder licht, hierdoor word je ook eerder wakker. Zorg dat jouw gordijnen grotendeels verduisteren. Hiermee houd je het licht, maar ook de warmte buiten. Je kunt ook altijd een slaapmasker gebruiken om langer door te kunnen slapen in de ochtend.

3. Vermijd: apparaten, eten en drinken

Onze derde tip is: zorg dat je een aantal dingen vermijdt! Denk aan apparaten, alcohol, koffie en zware maaltijden. Dit zijn allemaal dingen die zorgen dat je wakker(der) blijft of minder goed slaapt. Om onnodige warmte te vermijden is het verstandig om al je apparaten thuis uit te zetten. Denk aan de televisie, een laptop of mobiel. Als die aanstaan zorgen ze dat de temperatuur nog meer stijgt. Vermijd het drinken van koffie en alcohol in de avonduren. Door alcohol slaap je minder diep, met het gevolg dat je ’s nachts ligt te woelen. Waardoor je de volgende ochtend weer moe wakker wordt.

4. Verfris

Dat breng ons bij tip vier! Verfris alles wat je maar kunt bedenken. Bij de eerste tip las je dat een goede ventilatie het halve werk is, maar denk ook aan:

  • Een schoon bed;
  • Persoonlijke verkoeling;
  • Een avondwandeling;
  • Een comfortabel dekbed en kussen.

Laat niet alleen de slaapkamer afkoelen, zorg ook dat je het zelf minder warm krijgt. Doe dat bijvoorbeeld door een: avondwandeling te maken, lauwwarme douche te nemen of emmer met ijskoud water naast je bed neer te zetten. Gebruik dat ijskoude water voor een washandje op je voorhoofd of om je voeten in af te koelen. Let er wel op dat je geen koude douche neemt, daardoor krijg je het juist weer warmer. Zelfs een verschoond bed kan je helpen om comfortabeler te slapen. Door de warmte zweet je meer en verlies je meer vocht. Daardoor is je bed sneller vies. Niets slaapt zo lekker als een superfris bed!

5. Vergeet je slaapkleding niet

Draag geen slaapkleding van stoffen die de warmte juist vasthouden, bijvoorbeeld zijde stoffen. Draag in plaats daarvan katoenen slaapkleding. Een goede stof helpt ook wanneer het gaat om je beddengoed. Kies voor natuurlijke stoffen zoals katoen, bamboe, of linnen en ontwijk hoge draadtellingen die lichaamswarmte vasthouden. 

Een frisse slaapkamer!

Rust creëren als je gaat slapen is enorm belangrijk. Als een slaapkamer licht en fris is ingericht kan dat helpen om te ontspannen. Gebruik rustige, neutrale kleuren in de slaapkamer. Hierdoor val je beter in slaap.

Comfortabel slapen

Als je comfortabel wil slapen, kun je bovenstaande tips in praktijk brengen. Dat is nog niet alles! Vergeet niet om te checken of je een geschikt hoofdkussen en dekbed hebt. Weet je eigenlijk wel of jouw kussen en dekbed geschikt zijn voor de zomer?

Ideaal zomerdekbed

Een comfortabel bed is het halve werk. Een lekker bed bestaat uit een: goed matras, prettig dekbed en geschikt hoofdkussen. Een hoofdkussen is geschikt als het voldoende ondersteuning biedt aan de nekwervels zodat deze kunnen ontspannen. Maar… Wat is een ideaal dekbed voor de zomer?

Een ideaal zomerdekbed is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals dons en katoen. Deze materialen zijn vochtregulerend en ademen goed. Wil je comfortabel slapen in de zomer? Zorg dan dat je onderstaande vragen volmondig met ‘JA!’ beantwoordt:

  • Heb je jouw winterdekbed voor een zomerdekbed vervangen?
  • Verschoon jij je bed regelmatig, liefst wekelijks?
  • Heb jij beddengoed van natuurlijk materialen, zoals heerlijk koel katoen?
  • Heb je een dekbed van natuurlijke materialen, zoals katoen of dons?
  • Heb jij je matras en/of kussen van een beschermend molton voorzien?
  • Of heb je zelfs een kussen of kussensloop met climate control?

Hoe kies je het juiste dekbed?

Twijfel je of je wel een geschikt zomerdekbed hebt voor deze warme nachten? Of voldoet je huidige dekbed niet (meer) aan je persoonlijke voorkeuren? Bij het kiezen van een zomerdekbed moet je rekening moet houden met verschillende factoren. Het maken van een keuze is daarom een hele opgave. Wij helpen je met deze uitdaging. Wij hebben namelijk een handige dekbedkiezer. Hiermee ontdek je welk dekbed het best bij jouw situatie past.

In dit artikel las je hoe je het warme weer de baas bent. Lees onze andere artikelen voor meer informatie over slaapcomfort. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

30 juni 2022